KOERS

KOERS. Museum van de Wielersport

KOERS

KOERS. Museum van de Wielersport ligt aan het Polenplein in Roeselare en is gehuisvest in een voormalig brandweerarsenaal. Het Arsenaal werd tussen 1899 en 1902 gebouwd en deed dienst tot 1962. Tijdens de Eerste Wereldoorlog bood het huisvesting aan Duitse troepen. Het werd op 21 juli 1917 door Britse vliegtuigen gebombardeerd en na de oorlog in bijna identieke staat heropgebouwd. 

Naast brandweerarsenaal deed het gebouw onder meer nog dienst als zetel voor de werkrechtersraad, bureau voor de militielotingen, als feestzaal en als gemeenteschool. Na het vertrek van de brandweer was het nog een tijdje sportzaal voor volleybalclub ‘The Jets’, scoutslokaal en folkloremuseum.

Uniek aan dit project is de manier waarop restauratie, renovatie, inbreiding, uitbreiding én scenografie samenkomen en resulteren in een totaalproject. Het Wielermuseum transformeert tot een hedendaagse plek.

Museum van de Wielersport

Het wielermuseum werd in 1985 opgericht als onderdeel van het toen bestaande Stedelijk Museum in Roeselare. De stad Roeselare koos wielrennen als thema voor een museum omdat de regio Roeselare als ‘bakermat van de flandriens’ mag aanzien worden. Heel wat ‘flandriens’ en wielrenners zijn afkomstig uit de regio. De stad zelf kende heel wat bekende wielrenners zoals Odiel Defraeye, de eerste Belgische winnaar van de Ronde van Frankrijk en wereldkampioenen als Jean-Pierre Monseré, Benoni Beheyt, Patrick Sercu, Freddy Maertens ... Aanvankelijk beperkte de museumwerking zich vooral tot het tentoonstellen van enkele oude fietsen en het inrichten van zomertentoonstellingen.

In 1998 werd het gebouw als monument beschermd en gedeeltelijk gerestaureerd. In datzelfde jaar opende KOERS (voorheen Wiemu) als museum zijn deuren, officieel op 27 maart 1998. Eind 2014 sloot het museum tijdelijk de deuren voor restauratie- en renovatiewerken die tot de zomer van 2018 duurden. KOERS. Museum van de Wielersport is sinds september 2018 meer dan enkel een museum. Het heeft een geïntegreerd toeristisch onthaal met wielershop en een uitgebreid documentatiecentrum voor onderzoekers.

Museumcollectie

De collectie bestaat uit 3 grote pijlers: de (koers)fietscollectie, de wielersportcollectie en de documentaire collectie. 

  • De fietscollectie is gezichtsbepalend voor het museum en telt meer dan 300 fietsen. Ze geven een representatief beeld van de evolutie van de fiets en de wielersport, van begindagen tot nu. In totaal bestrijkt deze collectie een periode van bijna 200 jaar. 

  • De wielersportcollectie wordt hoofdzakelijk gevormd door truitjes en andere kledingstukken die gebruikt worden in de koers. Deze internationaal gekleurde collectie wordt naast schenkingen aangevuld met doordachte aankopen en bruiklenen van lange duur. Hiervoor werkt KOERS intensief samen met privé-verzamelaars. 

  • De documentairecollectie behelst de periode vanaf het einde van de 19de eeuw (de begindagen van de fiets/wielersport) tot op vandaag en dit in een internationaal kader. De documentaire collectie bevat meer dan 2.400 publicaties, 180 lopende meter tijdschriften en kranten, 30 lopende meter archief en honderdduizenden foto’s. Met de documentaire collectie onderscheidt KOERS zich van andere wielergerelateerde instellingen. Juist daarom wordt binnen het collectiebeleid sterk ingezet op deze derde pijler. 

Een van de zalen is ook volledig gewijd aan de lokale wielerheld Jean-Pierre Monseré, die in 1971 als wereldkampioen tijdens een wedstrijd verongelukte. De oude feestzaal van het Arsenaal is omgedoopt tot 'Zaal van de Wereldkampioenen' als herinnering aan de 4 lokale wereldkampioenen in het wielrennen.