StadHUIS

StadHUIS

StadHUIS

Vóór de bouw van dit nieuwe stadhuis waren de inwoners van Roeselare duidelijk over hun verwachtingen tijdens een grote inspraakronde.

“Het moest een toegankelijk en duurzaam huis mét groen worden. Bovendien moesten het historische stadhuis, het belfort en al het aanwezige erfgoed naadloos aansluiten op de nieuwbouw. Zo blijft het vernieuwde stadhuis een herkenbaar baken in het stadscentrum."

Dat betekent:

  • Binnenkort opent het nieuwe stadhuis met de iconische ingang opnieuw op de Grote Markt.
  • Grote Markt 1, het nieuwe adres van het stadhuis
  • De verouderde en energieslurpende gebouwen van het ‘oude’ stadhuis maken plaats voor een duurzaam en toegankelijk huis voor Roeselarenaars, bestuur en stadsmedewerkers.
  • Als onroerend erfgoedstad renoveerde Roeselare het historische stadhuis, belfort en waardevolle gevels in de Zuidstraat.
  • De stadhuissite was over de jaren heen een onoverzichtelijk kluwen van panden geworden. Die versnippering maakt in 2024 plaats voor een binnentuin.

Een nieuwbouw die naadloos aansluit met de geschiedenis

Herinner je jou de verouderde gebouwen aan de Botermarkt en Zuidstraat? Na enkele decennia begonnen deze panden serieuze gebreken te vertonen: een erbarmelijke energiescore, slecht toegankelijk en ver verwijderd van de bouwnormen van vandaag. De panden, goed voor 9 miljoen kilo sloopafval, zijn circulair gesloopt.

De energieslurpende panden maken plaats voor een op en top duurzame nieuwbouw die perfect aansluit bij de historische monumenten. Het nieuwe stadhuis is gebouwd vanuit de idee dat het minstens 100 jaar kan meegaan.

De werf, zo’n 11.800 m2 groot, is begrensd door de Grote Markt, Botermarkt en de Zuidstraat. Daar legt men nu de laatste hand aan het nieuwe stadhuis.

In de nieuwbouw zit 1.700 vierkante meter glas. Reken daarbij nog het dak van het atrium. Dit is het grote glazen dak dat het oude stadhuis en belfort verbindt met de nieuwbouw.

In de nieuwe ondergrondse kelder komt een fietsenstalling voor 135 fietsen van medewerkers. De wanden van die kelder bevatten 2.500 m3 grout, een mengsel van water en cement.

Op de werf van de stadhuissite werken tussen de 50 à 100 mensen per dag, afhankelijk van het uitgevoerde werk. Het volledige bouwteam bestaat uit Stad Roeselare, b-architecten (architectuur en coördinatie van het ontwerpteam), Bressers Architecten (restauratie van het historische stadhuis en belfort) en Atelier Arne Deruyter (landschapsarchitect). Hoofdaannemer Bouw Maes nv bouwt en renoveert, met partners zoals EEG en Monument Group.

De groendaken en de binnentuin zullen ongeveer 1.900 vierkante meter innemen.

Meest duurzame stadhuis van Vlaanderen

Dat betekent: slim ontwerpen, circulair slopen en bouwen en investeren in duurzame materialen en innovatieve technieken.

Door de verouderde en energieslurpende gebouwen te vervangen door een ecologische nieuwbouw dalen de energiekosten met 70 procent. Met de huidige energieprijzen is dat nodig. De jaarprijs voor de nutsvoorzieningen in de oude panden ging in 2022 gestegen zijn van 200.000 euro naar 700.000 euro.

Het stadhuis ligt mooi op koers naar het “excellent label” van BREEAM, een internationaal duurzaamheidskeurmerk.

Het nieuwe stadhuis spaart één miljoen liter drinkwater per jaar uit omdat het gebouw op een slimme manier regenwater recupereert voor sanitair en poetsen. Ook het groendak spaart water uit voor de tuin.

In de kelder zitten buffers die bij wateroverlast regen opvangen om de riolen te sparen. Deze buffertanks hebben een capaciteit van de regenwaterputten van 20 gezinnen.

Het nieuwe stadhuis gebruikt warmte uit Roeselare om te verwarmen én te koelen! Verwarmen gebeurt volledig door het Roeselaarse warmtenet (warmte die uit de verbrandingsoven van MIROM komt). Hiermee spaart het stadhuis een volledige stookcentrale uit. Door innovatieve technologie koelen we ook voor 80% met het warmtenet! De nieuwe aanleg van het warmtenet richting centrum zorgt voor een enorm groot potentieel om aan te sluiten in het centrum.

Wist je dat …

  • 99,5 procent van de 9 miljoen kilo sloopafval een nieuwe bestemming kreeg? Dan hebben we het niet alleen over steenpuin, maar ook over lood, zink, kabels, staal, gipskarton die elders verwerkt worden.
  • het stadhuisproject in 2021 bekroond werd met de Belgian Construction Award voor het beste circulaire bouwproject van het jaar? Een erkenning voor de inspanningen op het vlak van recyclage en hergebruik van bouwstoffen, materialen en energie.
  • puin van de oude gebouwen met een boot werd afgevoerd, om daarna te hergebruiken?
  • meer dan 50 scholen en verenigingen meubels, radiatoren, en verlichtingselementen uit de gebouwen van het oude stadhuis haalden? Ook in gebouwen van Roeselare kregen spullen een tweede leven. Tl-verlichting in de klasjes van de basisschool De Octopus werd vervangen door gerecupereerde ledverlichting. Ook in het nieuwe stadhuis zal je bouwmaterialen (zoals leien) uit het oude gebouw terugvinden.