Stationsplein

Vergroening Stationsplein

Een groener Stationsplein, een beter gevoel

Het Stationsplein wordt een echt belevingsplein: kindvriendelijk, met veel speelelementen en veel groen.

Het ontwerp werd gemaakt door de bureaus Fallow en Plant & Houtgoed, waarbij ze resoluut kozen voor een tweeledige aanpak. Ze benaderden het plein zowel vanuit een menselijke als ecologische dimensie.

  • Concreet werd er een groot stuk onthard en kregen de bestaande bomen meer ruimte door een heel aantal betontegels rond de stammen te verwijderen. Deze maken plaats voor planten, bloemen en extra bomen. Extra aandacht werd besteed aan de juiste dichtheid aan planten in functie van de zichtbaarheid, en bijgevolg sociale controle en veiligheid op het plein.
  • De kortparkeerzone, vlakbij de toegang tot de Ooststraat, wordt voor een deel omgevormd tot een speelzone. Daardoor verdwijnen er 9 parkeerplaatsen. De taxi’s en de deelwagens verhuizen naar de andere kant van het station.

De aanleg zal zorgen voor een echte opwaardering voor het centrum met terrassen, een plaats waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en een veel grotere sociale veiligheid. De werken startten in het najaar van 2023 en zullen binnenkort eindigen.