TRAX

TRAX Roeselare

TRAX

TRAX, vandaag een bruisend cultuurhuis, omarmt een veelzijdig concertgebouw in het hart van de stad. Het biedt een scala aan ruimtes voor creatie, ontmoeting, repetitie, presentatie en beweging. Deze ruimtes zijn onderling verbonden door een overdekt plein, dat zowel kleine, spontane bijeenkomsten als grootschalige geplande evenementen verwelkomt. De naam TRAX verwijst naar zowel de treinsporen die langs de locatie lopen als naar de muziek(tracks) die er regelmatig klinkt.

TRAX is het resultaat van de herontwikkeling van de GLS-site in Roeselare. Het behoud van de basis als verhoogd plein en de luifel als iconen van deze plek, was essentieel voor het masterplan. Het besluit om een voormalige pakjesloods op de rangeerterreinen die het centrum flankeren niet af te breken, was een moedige keuze. Deze bijzondere constructie, opgebouwd uit houten gelamelleerde liggers met een lichte kromming die bijna zestig meter overspannen tussen de twee dragende lengtegevels, is sinds het verwijderen van de gevelbekleding extra leesbaar geworden.

Door de loods aan alle kanten open te maken en de kantoren aan de voorkant te verwijderen, kan de plek worden gezien als een groot overdekt stedelijk plein. Onder de ruime luifel werden verschillende gebouwen geplaatst, waarbij gestreefd werd naar een evenwicht tussen bebouwde en open ruimtes. De 4 functionele gebouwen onder deze luifelomvatten onder andere een multifunctionele zaal, een jeugdontmoetingsruimte met repetitieruimtes, ateliers en een grote opslagruimte. Deze zijn zo gepland dat de meest openbare functies zich aan de voorkant bevinden en er een afwisseling is tussen bebouwde en open ruimtes. Het open karakter van de structuur maakt ook diverse buitenactiviteiten mogelijk.