Lekkere Leiespots

Toerisme Leiestreek wijst de weg naar de leukste horecazaken in Roeselare. Bij deze lekkere hotspots moet je écht eens geweest zijn.

Je vindt alle geselecteerde Leiespots in de brochure Beleef meer. Ontdek 101 Leiespots.

D'Oude Glorie

Niet zomaar een kroeg...

Barlaban Kunstkaffée

De ene avond pik je een comedy- of theatervoorstelling mee, de andere keer een thee- of rumdegustatie … of een optreden van een lokale zanger. Aan de muren hangt een wisselende collectie kunstwerken en achter de bar wachten tientallen streekbieren. Daarvan geniet je op het windvrije terras of in de gezellige binnenruimte, samen met de locals van de Roeselaarse wijk Krottegem.

D'Oude Glorie

Toen Sylvie en Johan hun pand verbouwden, hadden ze één missie: de gouden glorie van weleer doen herleven. En daarin zijn ze met glans geslaagd. D’Oude Glorie katapulteert je terug naar de tijd van de levendige, bruine cafés. Binnen gaan de antieke vloer en de oude toog met de aandacht lopen. Buiten wachten een knap terras en een petanquebaan. De bruine huisrum, glorieplanken en belegde stuutjes zijn dan weer de sterren van de menukaart.

De Pub

Op kroegentocht door de Leiestreek? Dan mag De Pub absoluut niet ontbreken. In dit bruine café komen jong en oud samen. Zowel voor als achter de toog: je nipt er van nieuwe, hippe bieren en befaamde, gerijpte whisky’s. Daarbij peuzel je van een bordje Roeselaarse Brokkelkaas met huisgemaakte mosterd. Op zondag schalt er vrolijke muziek door de boxen. Dan brengt iedereen zijn favoriete vinylplaten mee.

Jeanien

Welkom in Jeanien, dé urban jungle van Roeselare en omstreken. Naast een heleboel cactussen, vetplanten en andere groene eyecatchers shop je er toffe decoratiespullen en accessoires. Na het shoppen kan je er even blijven hangen tussen het groen en nippen van een kopje ambachtelijke koffie of een lokaal biertje. Bij mooi weer is het zalig genieten op het fijne terras.

Breda Viva La Vie

Jazz, country, hiphop, soul … In Breda Viva La Vie dans je op zowat alle muziekgenres. Uitbater Frank organiseert talloze optredens en shows. Daarvoor strikt hij zowel lokale als internationale bands en podiumartiesten. Naast een muziek- en cultuurcafé is Breda Viva La Vie ook een warm buurthuis. Zo neem je er deel aan gezellige vertelavonden, gemoedelijke fietstochten en Franse thema-avonden.

Wivine

Van ontbijt tot taart

POP

Een POP-ontbijt is de állerbeste manier om je dag te starten. Yoghurtbowls, bagels, wraps en smoothies bezorgen je bakken energie. Daar doet het frisse interieur nog een schepje bovenop. Rol je pas later uit bed? Geen nood: ’s middags verwent POP je met huisgemaakte burgers, salades, pokébowls, brownies, ijsjes en zoete taco’s. Daarmee scoor je vast en zeker ook bij je kids.

Julien

Smooth jazz and sparkling blues klinkt er bij Julien. Je ontspant er in het rustgevende interieur of op het zalige terras met zicht op het autovrije Munt-plein. Maar het beste van al? Alles wordt huisbereid met verse ingrediënten: de granola’s en powerstarters voor ‘s morgens, de stoere maar ook vegan lunchgerechten, de limonades en zelfs de koekjes bij de baristakoffie.

Wivine

Elf jaar geleden nam Wivine afscheid van haar preiboerderij en besloot ze haar dromen achterna te gaan. Vandaag stap je binnen in haar charmante bakkerij annex koffiebar. Je keert huiswaarts met een kraakverse, overvolle ontbijtmand, een zoet geschenk of snoep. Of je blijft plakken in de bar voor een pannenkoek, een kom soep of een stuk taart. Tip: Wivine is een echte praline- en snoeptaartspecialist. Leuk om je kinderen of vrienden eens overvloedig te verwennen.

Crème de la crema

Letterlijke én figuurlijke juweeltjes bewonder je in deze galeriekoffiebar. In het rustgevende interieur blinken hedendaagse sieraden en objecten van Cynthia Jacobs. De figuurlijke juweeltjes zitten in je kopje: de allerbeste specialty coffee, duurzaam, vers gebrand en bedacht in het Coffee Lab van barista Michael Van de Moortel. Michael geeft ook trainingen voor wie zelf de baristakriebels voelt.

Mania-K Café

Culinaire cafés

Mania-K Café

Deze chique bar zou niet misstaan in Milaan of Parijs. Mania-K Café huist in een elegant bankgebouw uit 1928, samen met een kledingboetiek en sportclub. Vlij je neer op een stijlvol stoeltje voor een lunch, apero, tapas, cocktail of perfecte koffie of thee. Het moderne interieur herinnert aan de art-decostijl waarin roze, smaragdgroen, goud en zwart de toon zetten. Met zalig rooftopterras.

Thyrsus

In een voormalige pastorie zorgen Wouter en Charlotte voor een heuse wijnbeleving. Je koopt er een heerlijke topwijn voor thuis aan tafel of voor in de wijnkelder. Niet zonder die eerst te proeven bij een passend hapje. Nog in deze hippe wijnbar organiseer je een privédiner of neem je deel aan toffe workshops. Volg Thyrsus op sociale media voor info over pop-up events en degustaties.

Besjamel

Schuif aan tafel of aan de bar en laat je bedienen door Sofie en Jo in hun ultragezellige gastropub. Ze zoeken een passend glas karakterwijn of Belgisch bier voor je uit. Daarna stillen ze je honger met een heruitgevonden Vlaamse klassieker of met een eigenzinnige, wereldse suggestie. Wat je ook kiest, alles wordt hier bereid met streekproducten en passie.

ARhus Café

In menig architectuurboek pronkt het ARhus-gebouw met zijn glaspartijen en kleurig lijnenspel. De eerste verdieping huisvest het ARhus Café, een hip bibliotheekcafé. Klein of groot: nestel je in een van de vele gezellige hoekjes met een boek, krant of magazine, of speel een gezelschapsspel of een deuntje op de piano. Een lokaal biertje, wisselende suggestiegerechten met seizoensingrediënten, een heerlijk geurende koffie, een huisgemaakte ijsthee of taart… Hier vind je voeding voor lichaam en geest.

Tallore Roeselare

Eens iets anders

Saladette

De naam verklapt het: hier bestel je verse slaatjes. Maar ook de quiches, sapjes en verse taartjes worden bereid met  biologische groenten en fruit. Lees het menu vol écht eten op het schoolbord en proef het lekkers in het interieur met veel hout, planten en
kookboeken, of buiten op het zonnige terras. Koffieliefhebbers hebben trouwens niet te klagen dankzij de heerlijke specialty coffee die je hier kan sippen. Extra tip: bestel een gezonde picknick in een ecologische afhaalbox.

Tallore

Een lesje West-Vlaams: tallore betekent bord. Dat bord vul je in deze foodbar. Je loopt langs de frigo en vult je tallore met een gezonde wrap, (pasta)salade of zoet gebak … of schenkt een kom verrukkelijke groentesoep in. Eet je ter plekke of etwoar anders? Het kan allebei. Tip: dankzij de sharing talloren deel je al dat lekkers met moaten.

Flooh's

Ooit al van haute fastfood gehoord? Flo en Alexis bereiden kraakverse, artisanale burgers en hotdogs. Met krokante kip, pulled pork of rund … of lekker vegetarisch of vegan. Wat er nog op je bord ligt? Huisgemaakte frietjes! Die smaken het best met Flooh’s secret sauce. Probeer zeker ook de wereldse streetfood uit. En neem daarna je perfecte Instagramfoto in het kleurrijke interieur.